Q76. Match the following approaches of moral reasoning with their propounders

Moral Reasoning

(a) Consequentialism Approach

(b) Deontological Approach

(c) Natural law theory

(d) Theological Approach

Profounder(s)

(i) Thomas Hobbes, Ayow Rand

(ii) Aristotle

(iii) Ronald White

(iv) W.D. Ross, John Rawls

Choose the correct option from the following.

(A) a- i, b-iv, c-iii, d –ii

(B) a –ii, b-iii, c-i, d-iv

(C) a- i, b-iv, c-ii, d-iii

(D) a- i, b-ii, c-iv, d-iii

ANSWER. A

 

Q77. Given below are two statements labelled as Assertion (A) and Read the statements and answer the question that follows:

Assertion (A): The basic thrust of strategic decision making in the process of strategic management is to make a choice regarding the courses of action to adopt, which is the primary

task of the senior management

Reasons (R): This is so because the basic concern in strategic management is to seek answers to questions. What is our business? What will it be? And what should it be?

Which of the following options is correct?

(A) Both the statements (A) and (R) are correct and (R) is the right explanation of (A)

(B) Both the statements (A) and (R) are correct but (R) is not the right explanation of (A)

(C) Statement (A) is correct but statement (R) is incorrect

(D) Both statements (A) and (R) are incorrect

ANSWER.A

 

Q78. There 7 elements personal selling which are in certain at the time of making sales to customers by salesperson. The correct sequence is

(A). Prospecting, approach, pre-approach, presentations, overcoming objections, follow –up and closing

(B). Pre approach, approach, prospecting, presentation, overcoming objections follow up and closing

(C). Prospecting, pre approach, approach, presentation, overcoming objections, closing, follow up

(D). Approach, prospecting, pre approach, overcoming objections, presentation, closing and follow up

ANSWER.C

 

Q79. Identify the combination of properties of point estimates the options given below:

(i) Efficiency

(ii) Consistency

(iii) Adequacy

(iv) Unbiasedness

Choose correct option:

(A). i, ii and iii

(B). ii, iii and iv

(C). i, iii and iv

(D). i, ii and iv

ANSWER. D

 

Q80. In Queuing Theory, statistical pattern by which customers arrive over a period of time follows

(A) Binomial distribution

(B) Normal distribution

(C) Poisson distribution

(D) Long, normal distribution

ANSWER. C

 

Q81. The strategic issues to which a retailing firm has to respond are:

(i) Location decisions

(ii) Brand building decisions

(iii) Merchandise mix decisions

(iv) Target market selection

Which of the following option is correct?

(A). i, ii and iii only

(B). i and iii only

(C). i, ii, iii and iv

(D). i, iii and iv

ANSWER. D

 

Q82.Customer Life Time Value (CLV) in the first year is

(A) CLV = m × (  )

(B) CLV = m + (  )

(C) CLV = m – (  )

(D) CLV = m × (  )

ANSWER. A

 

Q83. The difference between the point estimate and the true value of population parameter being estimated is known as

(i) Sampling error

(ii) Estimation error

(iii) Probable error

(iv) Standard error

Choose the correct option the options given below:

(A). (i) and (iii) only

(B). (iii) and (iv) only

(C). (i) and (ii) only

(D). (ii) and (iii) only.

ANSWER. C

 

Q84. Match List I with List II

List I

(Strategy)

(a) Merger

(b) Acquisition

(c) Takeover

(d) Hostile bid

List II

(Example)

  1. HUI-TOMCO
  2. Kelvinator Whirlpool

iii. DiamleiThrysler.AG

  1. L & T Technology-Mind Tree

Choose the correct option from the given below:

(A). a- i, b-ii, c-iii, d-iv

(B). a- iii, b-ii, c-iv, d-i

(C). a- ii, b-iv, c-i, d-iii

(D). a-iii, b-i, c-ii, d iv

ANSWER. C

 

Q85. When managers commit errors of over optimism in evaluating merger opportunities due to excessive pride or animal spirit is termed as

(A) Managerialism

(B) Information Signalling

(C) Hubris Hypothesis

(D) Sitting on gold mine

ANSWER.C

 

Q86. Match the terms with the statement given below:

List 1

(a) Human behaviour results from a continuous and multidirectional interaction between the

person and the situation

(b) People are central to the organization and they must be developed to their potential

(c) Manager’s efficiency depends on optimum utilization of resources

(d)The belief that there is no one best option available for an organization

List 2

(i) Internationalism

(ii) Productivity Approach

(iii)Contingency Approach

(iv)HR Approach

Select the correct option:

(A) a- i, b-iv, c-ii, d-iii

(B) a-i, b-ii, c-iii, d-iv

(3) a-i, b-iii, c-ii, d-iv

(4) a-ii, d-i, c-iii, d-iv

ANSWER.A

 

Q87. The major factor that allowed Portfolio Theory to develop into Capital Market Theory is

(A) Risk free asset

(B) Homogenous expectations

(C) Infinite divisibility of assets

(D) Absence Of taxes and transaction Costs

ANSWER.A

 

Q88. Which of the following methods of capital budgeting is best suited for leveraged projects?

(A) Net present value

(B) Internal rate of return

(C) Accounting rate of return

(D) Profitability index

ANSWER.A

 

Q89. Whistle blowing is normally unjustified in case of the following:

(i) Ulterior motive, Breach of trust

(ii) To protect public interest

(iii) Insufficient evidence

(iv) To inspire other employees

Choose the correct option

(A) (i) and (ii)

(B) (i) and (iii)

(C) (ii) and (iii)

(D) (ii) and (iv)

ANSWER.  B

 

Q90. Human Resource (HR) procedures for an important element of consistency in which managerial perspective? (HRM) (AD)

(A). Direction

(B) Strategy

(C). Decision Making

(D). Recruitment

ANSWER.C

 

Start Passage Comprehension

Kruger Corporation has recently implemented a standard cost system. The

management has obtained the following information for variance analysis:

(a)

Standard cost information:

Direct materials                                                                 Rs. 5 kg.

Quantity allowed per unit                                              100 kg per unit

Direct labour rate                                                            Rs. 20 per hour

Hours allowed per unit                                                    2 hours per unit

Fixed overhead budget                                                   Rs. 12,000 per month

Normal level of production                                                1200 units

Fixed overhead application rate                                    Rs. 10 per unit

Variable overhead applicable rate                                Rs. 2 per unit

Total overhead applicable rate                                      Rs. 12 per unit

Actual cost information:

Cost of material purchased and consumed                  Rs. 4,68,000

Quantity of material purchased and consumed          Rs. 1,04,000 kg

Cost of direct labour                                                         Rs. 46,480

Hours of direct labour                                                      2240 Hrs.

Cost of variable overhead                                                Rs. 2,352

Cost of fixed overhead                                                     Rs. 12,850

Volume of production                                                      1000 units

Q91. What is the direct materials price variance, given an actual price of Rs 4.50 per kg?

(A) Rs. 20.600 unfavourable

(B) Rs. 52.600 favourable

(C) Rs. 48.600 favourable

(D) Rs. 52.000 unfavourable

ANSWER.  D

 

Q.92. What is the labour efficiency variance?

(A) Rs. 4,800 unfavourable

(B) Rs. 4,200 favourable

(C) Rs. 4,800 favourable

(D) Rs. 1,200 unfavourable

ANSWER.A

 

Q93. What is the overhead volume variance?

(A) Rs. 4.600 favourable

(B) Rs. 2,200 unfavourable

(C) Rs. 4,000 unfavourable

(D) Rs. 2,000 unfavourable

ANSWER. D

EXPL. Fixed Overhead Volume Variance = Applied Fixed Overhead – Budgeted Fixed Overhead

Applied Fixed overhead = Standard Fixed Overhead Rate × Actual volume of production

Standard Fixed Overhead Rate =

Standard Fixed Overhead Rate =   = Rs 10 per unit

Actual volume of production = 1000 units

Therefore, Applied Fixed overhead =   10 × 1000 = Rs 10000

Budgeted Fixed Overhead = Rs 12000

Fixed Overhead Volume Variance = Rs 10000 – Rs 12000 = -Rs 2000

 

Q94. Obtain the overhead spending variance.

(A) Rs. 29,202 unfavourable

(B) Rs. 1,202 unfavourable

(C) Rs. 1,200 favourable

(D) Rs. 15,202 favourable

ANSWER. B

 

Q95. What is the material quantity variance?

(A) Rs. 26.000 favourable

(B) Rs. 20.000 unfavourable

(C) Rs. 28.000 favourable

(D) Rs. 29.000 unfavourable

ANSWER.B                       

End Passage

 

Start Passage Comprehension:

Read the passage and attempt the questions that follow:

Dinesh, a young executive, joined Softech Co. three months back. Coming with a brilliant academic record. The key role to revamp the company’s finance and management procedures for which he was recognized by the management.

But now his performance has come down with mistakes found in most of his actions. Several things transpired against him. His only son turned spastic and he was overlooked for promotion against a new comer. This witnessed him becoming less popular among staff. Adding to that, a mild flirtation with a female employee was blown out of proportion. Dinesh has become emotionally and professionally depressed with morale down and seemed losing self-confidence badly.

 

Q96. As HR Manager, which counselling mode would you choose for Dinesh?

(A) Developmental mode

(B) Disciplinary mode

(C) Open ended mode

(D) Unbiased mode

ANSWER.A

 

Q97. As HR Manager which life positions in Transactional Analysis would you expects Dinesh to have?

(A) I’m Ok. You are Ok

(B) I’m Ok. You are Ok

(C) I’m not Ok. You are not Ok

(D) I’m not Ok. You are Ok

ANSWER. A

 

Q98. Which type of promotion policy would you recommend to Softech Co.?

(i) Career ladder

(ii) Merit Based

(iii) Accretion of duties

(iv) Competitive and non-competitive

Choose the correct option from the following

(A) (i) and (ii)

(B) (ii) and (iii)

(C) (iii) and (iv)

(D) (i) and (iii)

ANSWER. B

 

Q.99. The HR Manager should impart which of the following skills to Dinesh?

(A) Technical skills

(B) Peoples skills

(C) Communication skills

(D) Negotiating skills

ANSWER. B

 

Q100. Which management approach should the HR Manager deploy for Dinesh here?

(A) HR Approach

(B) Contingency Approach

(C) Systems Approach

(D) Interactionalism Approach

ANSWER.D

End Passage

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *