Q51. For marketing the products of MSME, marketing has to be formulated which Consists of 4Ps

(i) Product

(ii) Promotion

(iii) Place

(iv) Price

Which one of the following sequences is correct?

(A) (i), (ii), (iii) and (iv)

(B) (i), (ii), (iii) and (iv)

(C) (i), (iv), (iii) and (ii)

(D) (i), (iii), (iv) and (ii)

ANSWER.C

EXPL.

Q 52. Given below are two statements labelled as Assertion (A) and Reason. Read the statements and answer the question that follows:

Assertion (A): The addition of independent variable(s) causes the prediction error to become smaller

Reasons (R): With addition of independent variable, becomes larger to cause smaller prediction error

Which of the following options is correct?

(A) Both statements are correct and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both statements are true and (R) is not the correct explanation of (A)

(C) Statement (A) is correct and Statement (R) is incorrect

(D) Statement (R) is correct and Statement (A) is incorrect

ANSWER. A

Q53. The Total Asset Turnover Ratio and Total Assets to Net worth Ratio of Kuber Ltd. are 1.75 and 2, respectively. If the Net Profit Margin Of this company is 8%. What is the Return on Equity (ROE)?

(A) 0.20

(B) 0.25

(C) 0.22

(D) 0.28

ANSWER.D

Q54. Net Income approach to valuation is based on which of the following assumption?

(A) There are taxes and cost of debt is less than cost of equity

(B) There are taxes and use of debt does not change the risk perception of investors

(C) There are no taxes and use of debt changes the risk perception of investors

(D) There are no taxes and cost of debt is less than the cost of equity and the use of debt not change the risk perception or investors.

ANSWER.D

 

Q55. Psychological barriers in communication take place due the following reasons:

(i) Premature evaluation, lack of attention

(ii) Organizational facilities, Status relationships

(iii) Poor retention, lack of reliance

(iv) Hierarchy, organization policies

Choose the correct option:

(A). (i) and (ii)

(B). (i) and (iii)

(C). (ii) and (iii)

(D). (ii) and (iv)

ANSWER.B

Q56. In Service Quality GAPS model proposed by Parasuraman et.al… Gap 4 refers to

(A) Difference between the service level expected by the customer and the service level received by customer

(B) Difference between the service delivered and the promise made to the customer

(C) Difference between the service specifications adopted and service quality actually delivered

(D) Difference between the service expectations and specifications given by the customers.

ANSWER.B

Q57. Which one of the following is NOT correct in case of indifference curves?

(A) Indifference curves slope downward to right

(B) Indifference curves of imperfect substitutes are convex to the origin

(C) Indifference curves neither intersects nor are tangent to one another

(D) Lower indifference curves indicate a higher level of satisfaction.

ANSWER. D

Q 58. International negotiation is a seven-step process comprising of the following:

(i) Information exchange and offer

(ii) Concession

(iii) Preparation

(iv) Building a relationship

(v) Strategy

(vi) Persuasion

(vii) Agreement

Which of the following sequence is in the right order?

(A). (v), (iii), (i), (vi), (vii) (ii) and (iv)

(B). (iii), (v), (iv), (i), (vi), (ii) and (vii)

(C). (vii), (iii), (v), (vi), (vi) (i) and (ii)

(D). (iv), (i), (iii), (v), (vi) (vii) and (ii)

ANSWER.B

Q 59. Public Relations as a part of promotion in marketing refers to

(A) Management of reputation of the company

(B) Promoting products/brands of the company

(C) Managing an event of the company

(D) Conducting publicity campaigns around relevant issues

ANSWER.A

 

Q60. When an activity is not connected to any of intermediate or end event and has no bearing on the project completion, is known as

(A). Dangling

(B). Looping

(C). Dummy

(D). Slack

ANSWER. A

Q 61. In micro economies which among the following sequence in respect of internal issues of the business firms is correct?

(A) What to produce, how to produce, how to determine price of product

(B) What to produce, how much to produce, how to produce, to determine price of the product

(C) How much to produce, what to produce, how to produce, how to determine the price of the

product

(D) What to how much to how to determine price of the product, how to produce

ANSWER. A (Correct answer seems to be B)

Q62. Modern organised retail business has a multitude of formats. These formats can be classified according to the following:

(A) Merchandise offered only

(B) Size of the store area only

(C) Customer groups only

(D) Merchandise offered and size of the store area

ANSWER.D

Q63. The System that provides an Organisation with sophisticated planning and control functionalities, Greater connectivity to its suppliers, business partners and customers is described as (OB) (J)(K)

(A) Customer Relationship Management (CRM)

(B) Manufacturing Resource Planning (MRP)

(C) Enterprise Resource Planning (ERP)

(D) Economic Order Quantity (EOQ)

ANSWER. C

Q64. Human Resource selection is concerned with (HRM) (AD)

(A) The activity to select a suitable pool of candidates

(B) Always being simulated by the departure of an employee

(C) Always ascertaining a candidate’s personality to ensure suitability fit

(D) Applying appropriate technique to select a candidate

ANSWER.D

Q65. The effect of continuous compounding is captured by:

(A) Present Value × ert

(B) Present Value × e-rt

(C) Present Value/ ert

(D) Future Value × ert

ANSWER. A

Q66. SIP in Market Targeting refers to

(A) Systematic Investment Planning

(B) Short Input Processing

(C) Segment Investing Portfolio

(D) Segment Invasion Plan

ANSWER.D

Q 67. Direct marketing is carried out in variety of ways. Some of the main forms of direct marketing are

i) Mail order marketing

ii) Telemarketing

iii) Online marketing

iv) Direct selling

Which of the following option is correct?

(A). i, ii and iii only

(B). i, ii, iii and iv

(C). i, ii, iv

(D). i and iii only.

ANSWER.A

Q 68. As RBI guidelines (2008), an MSME is to have reached the Stage of incipient sickness if the following events are triggered

(i) When there are cost overruns because of delay in commencement of commercial production by more than 6 months

(ii) The enterprise incurs losses for 2 years or cash loss for one year

(iii) The capacity utilization is less than 50% of the projected levels in terms of sales

(iv) There is erosion in net worth due to accumulated cash losses to the extent of 50 percent of net worth during the previous accounting year

Which one of the following is correct?

(A). i and ii only

(B). i, ii and iii only

(C). ii and iii only

(D). i, ii, iii and iv only

ANSWER. B

Q69. Theory of Comparative Advantage given by David Ricardo in 1817 is

(A) Two Commodity and One Factor theory

(B) Two Commodity and Two Factor theory

(C) Two Country, Two Commodity and Two Factor theory

(D) Two Country, Two Commodity and One Factor theory

ANSWER. D

Q 70. Match List I with List II (IB) (K)

List l

(Theories of International Trade)

(a) Theory of Absolute Advantage

(b) Factor Proportion Theory

(c) Country Similarity Theory

(d) Product Life Cycle Theory

List 11

(Propounder (s))

i. Raymond Vernon

ii. Steffan Linder

iii. Heckscher Ohlin

iv. Adam Smith

Choose the correct option from the given below:

(A). a-i, b-ii, c-iii, d-iv

(B). a-iv, b-ii, c-iii, d-i

(C). a –iv, b-iii, c-ii, d-i

(D). a –iii, b-ii, c-iv, d-i

ANSWER. C

Q71. Why has the bureaucratic form of organization been fundamentally questioned?

(A) Pressure of Globalization has rendered it unsuitable

(B) Organizations are experiencing acute pressure to change and pursue innovation as a means of securing business growth

(C) Organizations grown so large that it is almost impossible to create an effective bureaucracy to manage them

(D) Information Technology has made it redundant

ANSWER. (B)

Q 72. Marketing feasibility of any idea includes the following aspects:

(i) Current and future demand estimates

(ii) Market segmentation and identification of target markets

(iii) Competition analysis

(iv) Market testing

Which of the following option are correct?

(A) (i), (ii) and (iii) only

(B) (ii), (iii) and (iv) only

(C) (i) and (ii) only

(D) (i), (ii), (iii) and (iv)

ANSWER. A

Q 73. Homogeneous subsets in the sampling are called

(A). Clusters

(B). Sample

(C). Samples sizes

(D). Strata

ANSWER. D

Q 74. The situation of simultaneous satisfaction of row minima and column minima rule is termed

(A) Unboundedness

(B) Infeasibility

(C) Degeneracy

(D) Post-optimality analysis

ANSWER. C

Q. 75. The combined leverage

(i) Is the summation of the degree of operating leverage and the financial leverage?

(ii) Measures total risk of the firm

(iii) Is the difference between the degree of operating leverage and financial leverage

(iv)It indicates the effect that changes in sales will have on earning per share

Choose the correct option

(A). (i) and (ii)

(B). (ii) and (iii)

(C). (ii) and (iv)

(D). (iii) and (iv)

ANSWER.C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *