Q26. Which of the following is aptly described by ‘2/10, net 30? 

(A) Credit policy

(B) Credit standards

(C) Credit terms

(D) Collection policy

ANSWER. C

Q27. The steps followed in developing a global pay system in right sequence are: 

(A) Set strategy, identify crucial executive behaviour, global philosophy framework, identify gaps, systematize pay system, and adopt pay policies

(B) Set strategy global philosophy framework, identify gaps, identify crucial executive behaviour, adopt pay, policies, and systematize pay system

(C) Identify crucial executive behaviour, set strategy, global philosophy framework, identify gaps, systematize pay system, and adopt pay policies

(D) Adopt pay policies, identify crucial executive behaviour, set Strategy, global philosophy framework, identify gaps, and systematize pay system.

ANSWER.A

Q28. Which of the following describes a combination of manufacturing systems designed to ensure that, 100 percent units flow to subsequent operations? 

  1. Autonomation
  2. Automation

iii. Bakayoke

  1. Kaizen

Select correct option:

(A). (i) and (ii) only

(B). (ii) and (iii) only

(C). (i) and (iii) only

(D). (iii) and (iv) only

ANSWER. C

Q29.When each coupon payment and the redemption value of bond are detached and are issued as separate and independent instruments are called 

(A). Coupons

(B). Certificates

(C). Strips

(D). Warrants

ANSWER.C

Q30.Which one of the following statements is true? 

(A) The desire for a commodity backed by ability and willingness to pay is demand

(B) Decrease in input prices causes a leftward shift in supply curve

(C) Demand for car and price of petrol are inversely related

(D) Most demand functions are of the form

ANSWER. A

Q30.Which one of the following statements is true? 

(A) The desire for a commodity backed by ability and willingness to pay is demand

(B) Decrease in input prices causes a leftward shift in supply curve

(C) Demand for car and price of petrol are inversely related

(D) Most demand functions are of the form

ANSWER. A

Q31.Entrepreneurs are motivated to start business enterprise because of various factors

(i) Ambitious factors

(ii) Compelling factors

(iii) Facilitating factors

(iv) Family factors

Which of the following options is correct?

(A). i, ii and iii

(B). i and iii

(C). i and iv

(D). i, ii, iii and iv

ANSWER. D

Q32. The reasons behind the growth of financial markets globally are

(i) Currency fluctuations

(ii) Deregulation

(iii)International Banks

(iv) Information Technology

Select correct option:

(A) Only (i) and (ii)

(B) Only (iii) and (iv)

(C) (i), (ii) and (iii)

(D) (ii), (iii) and (iv)

ANSWER. D

Q33. Methods of off-the-job training are: 

(i) Lectures, simulations and laboratory training

(ii) Playing, vestibule training and video presentation

(iii) Job rotation and coaching

(iv) Job instruction training

Choose the correct option.

(A). (i) and (iii)

(B). (i) and (ii)

(C). (ii) and (iv)

(D). (ii) and (iii)

ANSWER.B

Q34.Pearl Ltd. Company purchased a van for Rs. 12.000 making a down payment Of Rs. 5.000 cash and signing a Rs 7,000 note payable in 6O days. As a result of this transaction: 

(i) Total assets will increase by Rs. 12,000

(ii) Total liabilities will increase by RS. 7000

(iii) This transaction will not have immediate effect on owner’s equity in the business

(iv) From the point of view of short-term creditor, this transaction will make business more liquid

Choose the correct option:

(A) (i) and (iii)

(B) (ii) and (iv)

(C) (i) and (ii)

(D) (ii) and (iii)

ANSWER. D

Q.35. Concept testing, test marketing and product testing are parts of which of the following? 

(A) Innovation — Diffusion process

(B) Product life cycle

(C) New product development

(D) Market development

ANSWER.C

Q36. Grounds for market segmentation-based behaviour are: 

(i) Benefit sought

(ii) Life style

(iii) Purchase occasion

(iv) Usage rate

Which of the following option is correct?

(A). (i) and (ii) only

(B). (i), (iii) and (iv) only

(C). (i), (ii) and (iii) only

(D). (i), (ii), (iii) and (iv)

ANSWER.B

Q 37. Match the following according to their definition: 

List A

  1. Career Planning
  2. Career development
  3. Career management
  4. Human resource planning

List B

  1. A process whereby an individual sets career goals and identifies means to achieve them
  2. A process of enabling to better understand and develop their skill and interest and use them for the interest of organization and self

iii. The process of analysis and identifying the need and availability of human resources that

organization can meet its objectives

  1. Refers to a formal approach used by the firm to ensure that people with proper qualification and experience are available when needed

Choose the correct option

(A). a-ii, b-iv, c-iii, d-ii

(B). a-i, b-iv, c-ii, d-iii

(C). a-ii, b-iii, c-iv, d-i

(D). a-iii, b-i, c-ii, d-iv

ANSWER.B

Q38. Which of the following information systems at the management level of an organisation serves the functions of planning, controlling and decision making by providing routine summary and exception reports? 

(A). Management Information Systems

(B) Executive Support Systems

(C). Artificial Intelligence Systems

(D). Decision Support Systems

ANSWER. B

Q 39. Match the following constructs of asset pricing with its propagators. 

Asset Pricing Constructs

  1. Mean-Variance portfolio criterion
  2. Size and Book to market value portfolios
  3. Capital Asset Pricing model
  4. Derivative (option) pricing

Proposer(s)

  1. Black and Scholes
  2. Sharpa, Lintner and Mossin

iii. Fama & French

  1. Markowitz, Harry

Choose the correct match from options given below:

(A). a-iii, b-i, c-iv, d-ii

(B). a-iv, b-iii, c-ii, d-i

(C). a-ii, b-iv, c-i, d-iii

(D). a-iv, b-i, c-iii, d-ii

ANSWER.B

Q40.Match List I with List II 

List I

(Branding Strategy)

  1. Line Extension
  2. Brand Extension
  3. Multi Brands
  4. Co. branding

List II

(Meaning)

  1. New product category and existing brand name
  2. Existing category and existing brand name

iii. Existing product category and new brand names

  1. Putting two established brand names of different companies on the same product

Choose the correct option from the given below:

(A) a-i, b-ii, c-iii, d-iv

(B) a-ii, b-i, c-iii, d-iv

(C) a-iii, b-i, c-ii, d-iv

(D) a-i, b-iii, c-ii, c-iv

ANSWER. B

 

Q41.Which of the following is NOT the characteristic of “Hyper Competition”? 

(A) Competitions get bold, aggressive and hostile with dynamic movements

(B) Shorter Product and design life cycles

(C) Uncertainty in business environment along with heterogeneity

(D) Financing cost becomes high

ANSWER.D

Q42.Identify the right combination of primary data collection methods from the following 

(i) Observation

(ii) Experimentation

(iii) Corporate database

(iv) Survey method

Choose the correct option:

(A) (i) and (iv) only

(B) (iii) and (iv) only

(C) (i), (ii) and (iv)

(D) (i), (ii) and (iii)

ANSWER. C

Q43. Which of the following fully capture foreign exchange risk of a manufacturing enterprise? 

(i) Transaction exposure

(ii) Economic exposure

(iii) Translation exposure

(iv) Currency exposure

Choose the correct option:

(A) (i) and (ii) only

(B) (ii) and (iii) only

(C) (iii) and (iv) only

(D) (i), (ii) and (iii) only

ANSWER.D

Q44. On which of the following principles is Andrew Carnegie’s view on Corporate Social Responsibility, as reflected in his “The Gospel of Wealth’ based? 

(i) Peter Principle

(ii) Sealer Principle

(iii) Charity Principle

(iv) Steward Principle

Choose the correct option from the following:

(A) (i) and (ii) only

(B) (ii) and (iii) only

(C) (iii) and (iv) only

(D) (i) and (iv) only

ANSWER. C

Q45. According to which of the following concept. it is presumed that business will continue its operations for long time? 

(A) Accounting period concept

(B) Realization concept

(C) Going concern concept

(D) Separate entity concept

ANSWER.C

Q46. Human Resource Management (HRM) helps build successful cross border alliances by ensuring that 

(A) Organisation spends 20 percent of their HR budgets on cross border alliances

(B) A strategy is in place before embarking on a cross border alliance

(C) Organisations that export their ideas to other societies and cultures

(D) International joint ventures are staffed by high quality managers

ANSWER.D

Q47. Match the following product categories and quality certification mark(s). 

Product Categories

(a) Gold and silver jewellery

(b) Agricultural products

(c) Industrial products

(d) Processed food products

Quality Certification Marks

(i) ISI Mark

(ii) FPO Mark

(iii) BIS Hallmark

(iv) AGMARK

Choose the correct match from the options given below

(A) a-i, b-ii, c-iv, d-iii

(B) a-i, b-iv, c-iii, dii

(C) a-iii, b-ii, c-i, d-iv

(D) a-iii, b-iv, c-i, d-ii

ANSWER. D

Q48. Which one of the following is NOT the prominent objective of human resource planning? 

(A) To prevent overstaffing and understaffing

(B) To ensure employee availability

(C) To provide direction to all HR activities

(D) To evaluate the performance of the employees

ANSWER.D

EXPL. Human Resource Planning deals with staff requirement, looking after the current and the future demand for skills and the availability of individuals with skills. It is the process by which the organisation determines how a management should move from its current manpower position to the desired manpower position. The objectives of human resource planning are to:

  1. Ensure adequate supply of manpower as and when required.
  2. Ensure proper use of existing human resources in the organisation.
  3. Forecast future requirements of human resources with different levels of skills.
  4. Assess surplus or shortage, if any, of human resources available over a specified period of time.
  5. Anticipate the impact of technology on jobs and requirements for human resources.
  6. Control the human resources already deployed in the organisation.
  7. Provide lead time available to select and train the required additional human resource over a specified time period.

 

Q49. A technique in which the group consists of persons who are physically dispersed and are anonymous to one another is called 

(A) Delphi Technique

(B) Heuristic Ideation Technique

(C) Brain Storming Technique

(D) Decision Tree Technique

ANSWER.A

Q50. Which one of the following is closest to the nature of decision making? 

(A) Decision on a particular course of action

(B) Too self-evident requiring an answer

(C) Deciding on a choice after a series of brain storming

(D) The process of identifying problems and opportunities and then resolving them

ANSWER. D

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *