Q.1 Given below are two statements labelled as Assertion (A) and Reason (R)

Assertion (A): Every product or service should be branded otherwise they will be treated as commodity

Reasons (R): If the product or service is branded then it always commands a higher price.

Read the Statements and choose the correct answer from the options given below:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the right explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the right explanation of (A)

(C) Statement (A) is correct and statement (R) is not correct

(D) Both (A) and (R) are correct.

ANSWER.C

Q2. Which one of the following is NOT a source of opportunity identification?

(A) Employees and ex-employees

(B) Dealers and Distributors

(C) Policy Documents

(D) Friends and relatives

ANSWER.C

Q3. At a given significance level, sample results in the rejection region are called

(i) Statistically significant

(ii) Statistically insignificant

(iii) Statistically critical

(iv) Confidence interval

Select correct option:

(A). (i) and (iii) only

(B). (ii) and (iii) only

(C). (i) and (ii) only

(D). (i) and (iv) only

ANSWER. A

Q4. Gains to corporate restructuring originates and derived from

(i) Resource re-allocation

(ii) Market power

(iii) Macro conditioning

(iv) Operating synergy

Which option is correct?

(A) (i) and (ii) only

(B) (ii) and (iv) only

(C) (i), (ii) and (iv)

(D) (i), (ii) and (iii)

ANSWER.C

Q5. Given below are two statements as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and answer the question that follows:

Assertion (A): International product standardisation is least costly in terms of both manufacturing and marketing costs for the company. So, companies should bring uniformity in their marketing mix elements

Reasons (R): No change in the product itself is required for marketing overseas but many items may require some adaptation for making them suitable to the foreign markets.

Which of the following options is correct?

(A) Both the statements (A) and (R) are and (R) is the explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) Statement (A) is but (R) is incorrect

(D) Both statements (A) and (R) are incorrect

ANSWER.B

Q6. Sale of long-term investment shows (Accounting)

(A) Application of funds

(B) Source of funds

(C) Change in current assets

(D) Change in current liabilities

ANSWER.B

Q7. Which one of the following countries is NOT one the of the Shanghai Cooperation Organization (SCO)?

(A) China

(B) Pakistan

(C) India

(D) Japan

ANSWER. D

Q8. A global manager has cultural predisposition as follows:

  1. Regiocentricism
  2. Geocentricism

iii. Polycentricism

  1. Ethnocentrisms

Which one of the following sequences is correct?

(A) (i), (ii), (iii) and (iv)

(B) (iii), (iv), (i) and (ii)

(C) (ii), (i), (iii) and (iv)

(D) (iv), (iii), (i) and (ii)

ANSWER. D

Q9. Who propounded the ‘Force-Field theory’ of change process?

(A). Kurt Lewin

(B). Peter Drucker

(C). Joseph A. Schumpeter

(D). David C. McClelland

ANSWER.A

Q10. Which one of the following is NOT a forecasting technique for assessing human resource requirement in an organisation?

(A) Ratio analysis

(B) Trend analysis

(C) Gaps analysis

(D) Replacement charts

ANSWER. D

Q11. These are five distinct International Expansion Entry modes which are followed by businesses for entering international markets. Their correct sequence is

(A) Licensing, Franchising, Exporting, Partnering, Strategic Alliance

(B) Strategic Alliance, Exporting, Licensing, Partnering, Franchising

(C) Exporting, Strategic Alliance, Partnering, Licensing, Franchising

(D) Exporting, Licensing, Franchising, Partnering, Strategic Alliance

ANSWER. D

Q12. To keep the brand live, contemporary and relevant, marketer uses a variety of measures such as

(i) Brand extension

(ii) Brand rejuvenation

(iii) Brand re-launches

(iv) Brand proliferation

Which of the following is correct?

(A). (i) and (ii) only

(B). (i) and (iii) only

(C). (i), (ii) and (iii) only

(D). (i), (ii), (iii) and (iv)

ANSWER.C

Q13. Two statements given below are labelled as Assertion (A) and Reason Read the statements and answer the question that follows.

Assertion (A): Plant location is often oriented toward dominant factors such as raw material

sources while warehouse location is definitely distribution oriented.

Reason (R): Plant location decision is driven by the competition and competitor while the warehouse location decision is exclusively driven by the cost considerations.

Which of the following options is the correct?

(A) Both statements are correct and statement (R) is the correct explanation of statement (A)

(B) Both the statements are correct and statement (R) is not the correct explanation of (A)

(C) Statement (A) is correct and statement (R) is not correct

(D) Statement (R) is correct and statement (A) is not correct

ANSWER. B

Q.14 Budgeting is closely related to planning in an organisation. It involves four stages and their correct sequence is (Accounting)

(A) Setting the objectives, specifying the goals, laying down the strategies, preparation of budget

(B) Setting the objectives, laying down the strategies, specifying the goals, preparation of budget

(C) Laying down the strategies, setting the objectives, specifying the goals, preparation of budget

(D) Specifying the goals, setting the objectives, laying down the strategies, preparation of budget

ANSWER.A

Q.15 Novation a feature of future exchanges stipulates

(A) Future contracts are traded in an exchange

(B) Exchange becomes counter-party for all trades

(C) Futures contracts delivery dates are standardised

(D) Credit risk using intricate system of margins

ANSWER.B

Q16. The right sequence in respect of stages of group development is

(A) Forming, Storming, Norming, Performing, adjourning

(B) Storming, Forming, Norming, Adjourning, Performing

(C) Norming, Performing, Storming, forming, adjourning

(D) Storming, Forming, Norming, Performing, Adjourning

ANSWER.A

Q.17 According to Mintzberg’s model of strategic decision making, its modes are:

(i) Entrepreneurial, adaptation and planning

(ii) Managerial, incrementalisation and judgmental

(iii) Entrepreneurial, planning and incrementalisation

(iv) Judgemental, managerial and leadership

Which of the following options is correct?

(A) (i), (ii), (iv) only

(B) (i) and (iii) only

(C) (ii) and (iii) only

(D) (ii), (iii) and (iv) only

ANSWER.B

Q18. Collusion’ is one of the co-operative strategies in business combination that

(i) May be explicit

(ii) May be tacit

(iii) May reduce technological risk

(iv) May be illegal in many countries

Which of the following option is correct?

(A) Only (i) and (ii)

(B) (ii), (iii) and (iv)

(C) (i), (ii) and (iii)

(D) (i), (ii) and (iv)

ANSWER.D

 

Q19. Match the following constructs with underlying theories on dividend decisions

List l

Dividend Constructs

(a) Bird-in-the hand argument

(b) Irrelevance of dividends

(c) Interdependence of investment dividend decisions

(d)Tax considerations in dividend decision

List ll

Theories on Dividend

(i) M-M theory

(ii) Walter Model

(iii) Lintner’s model

(iv) Gordon model

Choose the correct options from those given below:

(A). a-ii, b-i, c-iii, d-iv

(B). a-iv, b-iii, c-i, d-ii

(C). a-iii, b-ii, c-i, d-iv

(D). a-iv, b-i, c-ii, d-iii

ANSWER.D

Q20. Which of the following sequence are the steps of QUEST technique of external economic?

(A) Conceptualization Phase — Evaluation Phase — Feedback Phase – Analysis

(B) Preparation Phase — Divergent Planning Phase Option Identification Phase -scenario Development Phase

(C) Development Phase — Scanning Phase — Evaluation Phase — Strategic Implementation

Phase

(D) Scanning Phase Segmentation Phase Generative Phase —Review Phase.

ANSWER.B

Q 21. Assertion (A): Foreign trade policy is an important instrument that incentivises the exporters of the country.

Reasons (R): It is important for exporters of our country to have knowledge of foreign trade policy

Which of the following option is correct?

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the explanation of (A)

(C) (A) is but (R) is not

(D) Both (A) and (R) are incorrect

ANSWER. B

Q22. Which one of the following is the sequence of selection?

(A). Application blank, initial interview, employment tests, final interview, checking references, physical examination

(B). Application blank, employment tests, initial interview, checking references, physical examination, final interview.

(C). Employment tests, initial interview, checking references, physical examination, final interview

(D). Employment tests, initial interview, checking references, final interview, physical Examination

ANSWER.A

Q23. Mergers and acquisitions are example of which strategy of Ansoff (2 x 2) matrix?

(A) Present Product — Present market

(B) Present Product — New market

(C) New Product — Present market

(D) New Product — New market

ANSWER.D

Q24. Which of the following is a correct description of attitude? (OB)

(A) Attitudes are learned

(B) Attitudes are organized and are core to an individual.

(C) Attitudes are the major determinants of human behaviour.

(D) Attitudes are beliefs, feelings and action tendencies of individual toward objects, ideas and people.

ANSWER.D

Q25. An MNC wants to invest in India. Of the following entry modes, select the right order in terms of increasing risk?

i. Co-operative joint venture

ii. Branch office

iii. Portfolio investment

iv. Wholly owned subsidiary

v. Equity joint venture

Select correct option:

(A) iv, iii, v, v, ii

(B) ii, i, v, iii, iv

(C) i, ii, v, iv, iii

(D) iii, i, ii, v, iv

ANSWER. B